Innowacje to nasz znak rozpoznawczy
Wydrukowano: 2024-05-10 00:36:49
FagorMastercook jest obecny w Polsce już ponad 60 lat. Część osób z pewnością kojarzy wcześniejszą nazwę Wrozamet, bowiem na kuchniach z tym właśnie logo gotowało kilka pokoleń Polaków. Od 18 lat produkujemy sprzęt AGD sygnowany marką Mastercook. Oferujemy pełen asortyment urządzeń – płyty grzewcze, piekarniki, pralki, zmywarki, kuchnie, okapy i chłodziarko-zamrażarki. Sprzęt wytwarzany jest w trzech wrocławskich fabrykach – sprzętu kuchennego (piekarników, płyt i kuchenek), pralnictwa (pralek top, pralek front i zmywarek) oraz lodówek.
Prezes Zarządu FagorMastercook Ireneusz Bartnikowski o innowacjach w urządzeniach AGD sygnowanych marką Mastercook.
Firma FagorMastercook jest jednym z najważniejszych graczy na rynku AGD, proszę powiedzieć więcej na jej temat.
FagorMastercook jest obecny w Polsce już ponad 60 lat. Część osób z pewnością kojarzy wcześniejszą nazwę Wrozamet, bowiem na kuchniach z tym właśnie logo gotowało kilka pokoleń Polaków. Od 18 lat produkujemy sprzęt AGD sygnowany marką Mastercook. Oferujemy pełen asortyment urządzeń – płyty grzewcze, piekarniki, pralki, zmywarki, kuchnie, okapy i chłodziarko-zamrażarki. Sprzęt wytwarzany jest w trzech wrocławskich fabrykach – sprzętu kuchennego (piekarników, płyt i kuchenek), pralnictwa (pralek top, pralek front i zmywarek) oraz lodówek.
Na ile innowacje są ważne w działaniach FagorMastercook?
Firma jest od 2002 r. członkiem międzynarodowej Grupy Fagor, która zapewnia nam wsparcie technologiczne, logistyczne i finansowe. Nasza strategia ukierunkowana jest na systematyczne wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań, w każdym z obszarów działalności FagorMastercook. Wychodzimy bowiem z założenia, że szczególnie w dzisiejszych niełatwych czasach na rynku wygrywają te firmy, które są w stanie elastycznie dopasować się do potrzeb klientów, powiem więcej – wyprzedzać je i kreować takie rozwiązania, które ułatwią życie konsumentom sprawiając, że będą mogli oni skupić się na przyjemnościach, a nie obowiązkach. Dlatego też innowacje są dla nas kluczowe – zarówno na etapie produkcji, jak i w obszarze logistyki szukamy i wprowadzamy nowoczesne technologie oraz nowatorskie rozwiązania.
Na jakie innowacje mogą liczyć klienci kupujący sprzęt marki Mastercook?
Marka Mastercook jest dla nas kluczową marką, ale w portfolio mamy też markę De Dietrich – ekskluzywny sprzęt AGD z ponad 300-letnią tradycją oraz Fagor – drobne urządzenia AGD. Mastercook jest bardzo popularną marką, którą wyróżnia wysoka jakość produktu w połączeniu z przystępną ceną. Są to urządzenia niezawodne i oszczędne, które systematycznie wzbogacamy w innowacyjne rozwiązania. Te, po które najczęściej sięgają klienci to m.in. indukcja, czyli najnowocześniejszy i najbezpieczniejszy obecnie sposób gotowania, polegający na wytwarzaniu ciepła tylko w naczyniu, podczas gdy powierzchnia płyty pozostaje zimna, piroliza – najprostsza metoda czyszczenia piekarnika, dzięki której zabrudzenia zamieniane są w łatwy do usunięcia popiół oraz Master Chef – automatyczny kucharz, gwarantujący najlepszy rezultat pieczenia czy Water Saver – najniższe zużycie wody w pralkach i zmywarkach.
Jakie innowacje oferują Państwo w poszczególnych grupach produktowych?
W każdej grupie produktowej proponujemy szereg nowoczesnych rozwiązań, które nie tylko ułatwiają wykonywanie codziennych obowiązków, ale również oszczędzają wodę i energię. Wspomniane już wcześniej płyty indukcyjne, dzięki swojej innowacyjnej konstrukcji, pozwalają gotować szybko, oszczędnie i w wyjątkowo bezpieczny sposób. Pierwsze modele z technologią indukcji Grupa Fagor wprowadziła na rynek już w 1984 roku. Dostępne obecnie urządzenia wyposażone są w liczne udogodnienia m.in. duże pole grzewcze Evolis, mieszczące nawet cztery mniejsze garnki czy kolorowe, dotykowe wyświetlacze LCD, zapewniające pełną kontrolę mocy i całego procesu gotowania. W asortymencie ekskluzywnej marki De Dietrich dostępna jest z kolei płyta Piano, która jest przełomowym odkryciem w technologii indukcji – cała jej powierzchnia stanowi jedno pole grzejne, dzięki czemu możliwe jest ustawianie naczyń w dowolnych konfiguracjach.
Na co warto zwrócić uwagę w piekarnikach?
Oferowane przez markę Mastercook piekarniki gwarantują doskonałe rezultaty, przy minimalnym nakładzie pracy. Modele wyposażone w funkcję Master Chef – automatycznego kucharza – czynią pieczenie wyjątkowo łatwym i przyjemnym, wystarczy bowiem umieścić potrawę w piekarniku i wybrać rodzaj dania, a piekarnik automatycznie dopasuje najlepszy sposób pieczenia, gwarantując wyśmienity rezultat. Intuicyjną obsługę urządzeń zapewniają dotykowe programatory LCD. W najnowszym modelu, wyświetlacz został dodatkowo wzbogacony o bogatą paletę kolorów, dzięki czemu można jeszcze sprawniej poruszać się po menu.
Piekarniki posiadają ponadto wiele innych praktycznych funkcji m.in. możliwość pieczenia w niskiej temperaturze, która jest niezastąpiona przy przyrządzaniu delikatnych, soczystych mięs i ryb, system Impulse zapewniający bezpieczny dostęp do pieczonych dań, dzięki automatycznie wysuwanym blachom czy Książka Kucharska z zaprogramowanymi przepisami na różne rodzaje potraw. Docenianym przez klientów rozwiązaniem jest także wspominany przeze mnie system czyszczenia pirolitycznego - najprostszy i najskuteczniejszy sposób na utrzymanie wnętrza urządzenia w czystości. Co ciekawe - w przyszłości zbiór wszystkich tych funkcji zostanie poszerzony o kolejne innowacyjne rozwiązania np. możliwość dodawania przepisów i programów pieczenia oraz całkowicie automatyczne rozpoznawanie potrawy przez urządzenie, bez konieczności wybierania programu.
Co nowego przyniósł rok 2012 w segmencie pralek?
W 2012 r. w obszarze pralnictwa dokonaliśmy prawdziwej rewolucji. Wprowadziliśmy na rynek przełomowy, ekologiczny model Water Saver, który zużywa zaledwie 33 l wody w trakcie 1 cyklu prania, przy zachowaniu najwyższej klasy efektywności energetycznej A+++! Te doskonałe parametry czynią ją najoszczędniejszą obecnie pralką na rynku. Aby zobrazować korzyści tego rozwiązania, warto dodać, że zaoszczędzone w ten sposób w ciągu roku 2 tys. litrów wody, to ilość wystarczającą do tego, by nasza zmywarka przez 12 miesięcy pracowała bez pobrania kropli wody!
W ofercie mamy również modele z technologią Ecotermic, która umożliwia podłączenie pralki do ciepłej lub zimnej wody. Dzięki temu urządzenie samodzielnie rozpoznaje temperaturę wody i automatycznie dostosowuje zużycie wody, energii oraz czas prania. Pralki z logo marki Mastercook to również duża oszczędność czasu – program Opti A45 zapewnia idealnie czystą odzież w zaledwie trzy kwadranse. W nowych modelach, które trafią do sprzedaży w połowie roku, doskonałe rezultaty prania będzie można osiągnąć w jeszcze krótszym czasie – jedynych 39 minut. Niezwykle przydatna jest również zastosowana w dozowniku na detergenty powłoka antybakteryjna BIOcare, która chroni przed rozwojem bakterii oraz pleśni i tym samym dozownik pozostaje znacznie dłużej czysty. To gwarancja pełnej higieny oraz bezpieczeństwa i zdrowia domowników, szczególnie tych, którym dokuczają różnego rodzaju alergie.
Czy w zmywarkach znajdziemy równie przełomowe rozwiązania?
Wspomnianą już innowacyjną technologię Water Saver wprowadzamy także do zmywarek, które już wkrótce pojawią się na rynku. Modele te również będą wyróżniały się wyjątkowo niskim zużyciem wody – zaledwie 6 l na 1 cykl zmywania. Jesteśmy pewni, że urządzenia te zyskają uznanie klientów, którzy stają się bardziej świadomi swojego wpływu na środowisko i coraz częściej poszukują ekologicznego sprzętu najwyższej jakości. Zmywarki z asortymentu marki Mastercook oferują ponadto wiele funkcjonalnych programów m.in. jedyny na rynku program Opti A60, który pozwala dokładnie umyć i wysuszyć naczynia w ciągu zaledwie 60 min. Z kolei intensywny program Cyklon usuwa nawet najoporniejsze zabrudzenia, a dodatkowo sprawia, że naczynia są wolne od bakterii, gdyż płukanie odbywa się w temperaturze przekraczającej 70°C.
Na jaki model lodówki z asortymentu Mastercook warto zwrócić uwagę?
W ofercie lodówek zwróciłbym uwagę na model do zabudowy LCB-1020 FNF, który zdobywa coraz większą popularność na rynku i jest chętnie polecany przez architektów oraz studia mebli kuchennych. Lodówka ta wyróżnia się dużą, jak na ten segment urządzeń, pojemnością – 291 litrów, a więc średnio o ok. 30 litrów więcej, niż tradycyjne modele do zabudowy. Dodatkowo została wyposażona w system No Frost, w chłodziarce i zamrażarce. Lodówkę cechuje także łatwy montaż, gdyż nie wymaga ona specjalnej szafy pod zabudowę.
Czy już na etapie produkcji sprzętu stosowane są innowacyjne technologie?
W każdym z zakładów, znajdujących się na terenie siedziby firmy we Wrocławiu, urządzenia wytwarzane są na nowoczesnych liniach produkcyjnych, przy wykorzystaniu najlepszych maszyn, które pozwalają na bezpieczną pracę, a także optymalizację produkcji i dbanie o środowisko. To efekt licznych, wieloletnich inwestycji i modernizacji. Jedna z nich została przeprowadzona w ostatnich latach w fabryce kuchni. Dzięki temu stosujemy obecnie najbardziej zaawansowaną technologię pokrywania detali płaskich oraz korpusów piekarnika emalią proszkową, przy zastosowaniu dwóch w pełni automatycznych linii emaliowania proszkowego. Linie te wyróżniają się dużą zdolnością produkcyjną oraz brakiem emisji zanieczyszczeń do powietrza.
Detale przeznaczone do emaliowania wypalane są w nowoczesnym piecu, charakteryzującym się zmniejszonym zużyciem gazu i ograniczeniem emisji spalin. Z kolei linia klejenia zapewnia oszczędność stosowanych materiałów, a także redukcję wytwarzanych odpadów. W fabryce działa także w pełni zautomatyzowana linia przygotowania powierzchni wraz z podczyszczalnią ścieków. Warto też dodać, że dzięki wprowadzeniu nowych maszyn i zmianie technologii produkcji rur zaworowych, udało nam się całkowicie zrezygnować ze spawania i tym samym wyeliminować szkodliwe dla zdrowia i środowiska dymy spawalnicze. W planach mamy ponadto stworzenie nowoczesnej ładownii baterii wózków akumulatorowych, wykorzystującej najnowsze rozwiązania wentylacyjne i systemy bezpieczeństwa.
Na terenie Tłoczni eksploatowane są maszyny i stosowane procesy technologiczne, które wdrożono w ramach inwestycji zrealizowanych głównie w ciągu trzech ostatnich lat. Nowoczesne prasy, wykrawarki, zgrzewarki, inteligentne systemy smarowania oraz laboratorium pomiarowe pozwalają na sprawną produkcję i pomiary komponentów metalowych, używanych później do produkcji gotowych wyrobów. Dodatkowo, wykorzystanie maszyn zostało zoptymalizowane dzięki wdrożeniu zarządzania opartego na metodzie Lean Manufacturing, co pozwoliło zwiększyć moce produkcyjne oraz obniżyć koszty produkcji.
Jakie plany ma firma FagorMastercook na 2013?
W 2013 roku chcielibyśmy skupić się zarówno na umocnieniu naszej pozycji na rynku krajowym, jak i dalszym, systematycznym wzroście sprzedaży eksportowej, na potrzeby której przeznaczane jest ok. 70% produkcji z wrocławskich fabryk. Cel ten chcemy osiągnąć poprzez rozwój asortymentu i doskonalenie jakości produktów, jeszcze lepiej dostosowanych do potrzeb klientów, zarówno pod względem łatwości obsługi, jak i oszczędności wody oraz energii. W tym roku będziemy ponadto kontynuować organizację, bardzo dobrze przyjętych przez uczestników, warsztatów kulinarnych w showroomie, prowadzonych m.in. przez znanego kucharza Piotra Kucharskiego.
Dotychczas miłośnicy gotowania doskonalili swoje umiejętności w przygotowywaniu ryb i owoców morza, pieczeniu chleba czy klejeniu uszek i pierogów. Na świątecznych warsztatach gościliśmy również dzieci z Akademii Młodego Kucharza, z którą współpracujemy. Showroom jest otwarty dla wszystkich, niezależnie od wieku i umiejętności kulinarnych. To również miejsce, w którym na co dzień można obejrzeć i sprawdzić w praktyce, jak działa innowacyjny sprzęt AGD. W trzech strefach prezentowanych jest prawie 300 urządzeń z portfolio trzech marek: Mastercook, De Dietrich i Fagor.
Artykuł pochodzi ze strony www.kapitaldolnoslaski.pl