– mówi artystka Agata Kosmala.– W moich obrazach zapraszam na wędrówkę po tonacjach i walorach barw. Na płótnach dominuje jeden kolor, ale można w nim odkryć wiele subtelności i odcieni – od zimnych po ciepłe. Dokładnie ta przestrzeń miedzy nasyconą barwą, a rozmytą częścią jest tematem wystawy „pomiędzy”
Agata Kosmala jest absolwentką Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Prace artystki znajdują się w wielu kolekcjach prywatnych, zarówno w kraju, jak i za granicą. Jej dzieła były pokazywane m.in. na wystawach w Toronto, Paryżu czy Erywaniu, a w Polsce – w Warszawie, Częstochowie, Wrocławiu czy Poznaniu. Jej prace zostały wielokrotnie uznane w amerykańskiej galerii sztuki Saatchi. Zdobyła także wyróżnienie w Ogólnopolskiej Wystawie Marynistycznej "BARWY MORZA" w Gdyni.– Chcąc ująć sens jednym zdaniem, można powiedzieć, że jest to próba odkrycia nowego znaczenia dla koloru i jego smaków, które w swej naturze są bardzo ulotne.
– opowiada Anna Gendaj, właścicielka Food Art Gallery.– Czujemy się lokalnymi patriotami i chcemy aktywnie uczestniczyć w kulturalnym rozwoju miasta
Agata Kosmala nie jest pierwszą artystką, z którą Food Art Gallery nawiązało współpracę. Promowaniem lokalnych talentów restauracja zajmuje się od początku istnienia. Swoje prace wystawiały tu wcześniej inne uznane malarki, jak XY Anka Mierzejewska oraz Edyta Duduś.– Chcemy podkreślać fakt, iż we Wrocławiu pracuje wiele zdolnych i docenionych nie tylko lokalnie artystów, działających aktywnie na rynku sztuki. Pomysł współpracy z Agatą Kosmalą wziął się z chęci wyróżnienia, nagłośnienia tak niezwykłej, utalentowanej kobiecej osobowości wywodzącej się z naszego rodzimego rynku sztuki – dodaje właścicielka restauracji.