Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku,
zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dowiedz się więcej o naszej polityce prywatności.

Innowacje to nasz znak rozpoznawczy

Małgorzata Pawlaczek, 2013-05-22
Innowacje to nasz znak rozpoznawczy
FagorMastercook jest obecny w Polsce już ponad 60 lat. Część osób z pewnością koja­rzy wcześniejszą nazwę Wrozamet, bowiem na kuchniach z tym właśnie logo gotowało kilka pokoleń Polaków. Od 18 lat produku­jemy sprzęt AGD sygnowany marką Master­cook. Oferujemy pełen asortyment urządzeń – płyty grzewcze, piekarniki, pralki, zmywar­ki, kuchnie, okapy i chłodziarko-zamrażarki. Sprzęt wytwarzany jest w trzech wrocław­skich fabrykach – sprzętu kuchennego (pie­karników, płyt i kuchenek), pralnictwa (pralek top, pralek front i zmywarek) oraz lodówek.

Prezes Zarządu FagorMastercook Ireneusz Bartnikowski o innowacjach w urządzeniach AGD sygnowanych marką Mastercook.

Firma FagorMastercook jest jednym z naj­ważniejszych graczy na rynku AGD, proszę powiedzieć więcej na jej temat.
FagorMastercook jest obecny w Polsce już ponad 60 lat. Część osób z pewnością koja­rzy wcześniejszą nazwę Wrozamet, bowiem na kuchniach z tym właśnie logo gotowało kilka pokoleń Polaków. Od 18 lat produku­jemy sprzęt AGD sygnowany marką Master­cook. Oferujemy pełen asortyment urządzeń – płyty grzewcze, piekarniki, pralki, zmywar­ki, kuchnie, okapy i chłodziarko-zamrażarki. Sprzęt wytwarzany jest w trzech wrocław­skich fabrykach – sprzętu kuchennego (pie­karników, płyt i kuchenek), pralnictwa (pralek top, pralek front i zmywarek) oraz lodówek.

Na ile innowacje są ważne w działaniach Fa­gorMastercook?
Firma jest od 2002 r. członkiem między­narodowej Grupy Fagor, która zapewnia nam wsparcie technologiczne, logistyczne i finansowe. Nasza strategia ukierunkowana jest na systematyczne wprowadzanie inno­wacyjnych rozwiązań, w każdym z obszarów działalności FagorMastercook. Wychodzimy bowiem z założenia, że szczególnie w dzisiej­szych niełatwych czasach na rynku wygry­wają te firmy, które są w stanie elastycznie dopasować się do potrzeb klientów, powiem więcej – wyprzedzać je i kreować takie roz­wiązania, które ułatwią życie konsumentom sprawiając, że będą mogli oni skupić się na przyjemnościach, a nie obowiązkach. Dlatego też innowacje są dla nas kluczowe – zarówno na etapie produkcji, jak i w obszarze logistyki szukamy i wprowadzamy nowoczesne tech­nologie oraz nowatorskie rozwiązania.

Na jakie innowacje mogą liczyć klienci ku­pujący sprzęt marki Mastercook?
Marka Mastercook jest dla nas kluczową marką, ale w portfolio mamy też markę De Dietrich – ekskluzywny sprzęt AGD z ponad 300-letnią tradycją oraz Fagor – drobne urzą­dzenia AGD. Mastercook jest bardzo popu­larną marką, którą wyróżnia wysoka jakość produktu w połączeniu z przystępną ceną. Są to urządzenia niezawodne i oszczędne, które systematycznie wzbogacamy w innowacyjne rozwiązania. Te, po które najczęściej sięgają klienci to m.in. indukcja, czyli najnowocześ­niejszy i najbezpieczniejszy obecnie sposób gotowania, polegający na wytwarzaniu ciepła tylko w naczyniu, podczas gdy powierzchnia płyty pozostaje zimna, piroliza – najprostsza metoda czyszczenia piekarnika, dzięki której zabrudzenia zamieniane są w łatwy do usu­nięcia popiół oraz Master Chef – automatycz­ny kucharz, gwarantujący najlepszy rezultat pieczenia czy Water Saver – najniższe zużycie wody w pralkach i zmywarkach.

Jakie innowacje oferują Państwo w po­szczególnych grupach produktowych?
W każdej grupie produktowej proponuje­my szereg nowoczesnych rozwiązań, które nie tylko ułatwiają wykonywanie codzien­nych obowiązków, ale również oszczędzają wodę i energię. Wspomniane już wcześniej płyty indukcyjne, dzięki swojej innowacyj­nej konstrukcji, pozwalają gotować szybko, oszczędnie i w wyjątkowo bezpieczny sposób. Pierwsze modele z technologią indukcji Grupa Fagor wprowadziła na rynek już w 1984 roku. Dostępne obecnie urządzenia wyposażone są w liczne udogodnienia m.in. duże pole grzew­cze Evolis, mieszczące nawet cztery mniejsze garnki czy kolorowe, dotykowe wyświetla­cze LCD, zapewniające pełną kontrolę mocy i całego procesu gotowania. W asortymencie ekskluzywnej marki De Dietrich dostępna jest z kolei płyta Piano, która jest przełomowym odkryciem w technologii indukcji – cała jej po­wierzchnia stanowi jedno pole grzejne, dzięki czemu możliwe jest ustawianie naczyń w do­wolnych konfiguracjach.

Na co warto zwrócić uwagę w piekarnikach?
Oferowane przez markę Mastercook piekar­niki gwarantują doskonałe rezultaty, przy mini­malnym nakładzie pracy. Modele wyposażone w funkcję Master Chef – automatycznego ku­charza – czynią pieczenie wyjątkowo łatwym i przyjemnym, wystarczy bowiem umieścić potrawę w piekarniku i wybrać rodzaj dania, a piekarnik automatycznie dopasuje najlepszy sposób pieczenia, gwarantując wyśmienity rezultat. Intuicyjną obsługę urządzeń zapew­niają dotykowe programatory LCD. W najnow­szym modelu, wyświetlacz został dodatkowo wzbogacony o bogatą paletę kolorów, dzięki czemu można jeszcze sprawniej poruszać się po menu.

Piekarniki posiadają ponadto wiele innych praktycznych funkcji m.in. możliwość pieczenia w niskiej temperaturze, która jest niezastąpiona przy przyrządzaniu delikatnych, soczystych mięs i ryb, system Impulse zapew­niający bezpieczny dostęp do pieczonych dań, dzięki automatycznie wysuwanym blachom czy Książka Kucharska z zaprogramowanymi przepisami na różne rodzaje potraw. Docenia­nym przez klientów rozwiązaniem jest także wspominany przeze mnie system czyszczenia pirolitycznego - najprostszy i najskuteczniej­szy sposób na utrzymanie wnętrza urządzenia w czystości. Co ciekawe - w przyszłości zbiór wszystkich tych funkcji zostanie poszerzony o kolejne innowacyjne rozwiązania np. moż­liwość dodawania przepisów i programów pieczenia oraz całkowicie automatyczne roz­poznawanie potrawy przez urządzenie, bez konieczności wybierania programu.

Co nowego przyniósł rok 2012 w segmencie pralek?
W 2012 r. w obszarze pralnictwa dokona­liśmy prawdziwej rewolucji. Wprowadziliśmy na rynek przełomowy, ekologiczny model Water Saver, który zużywa zaledwie 33 l wody w trakcie 1 cyklu prania, przy zachowaniu najwyższej klasy efektywności energetycz­nej A+++! Te doskonałe parametry czynią ją najoszczędniejszą obecnie pralką na rynku. Aby zobrazować korzyści tego rozwiązania, warto dodać, że zaoszczędzone w ten spo­sób w ciągu roku 2 tys. litrów wody, to ilość wystarczającą do tego, by nasza zmywarka przez 12 miesięcy pracowała bez pobrania kropli wody!

W ofercie mamy również modele z techno­logią Ecotermic, która umożliwia podłączenie pralki do ciepłej lub zimnej wody. Dzięki temu urządzenie samodzielnie rozpoznaje tempera­turę wody i automatycznie dostosowuje zuży­cie wody, energii oraz czas prania. Pralki z logo marki Mastercook to również duża oszczęd­ność czasu – program Opti A45 zapewnia ide­alnie czystą odzież w zaledwie trzy kwadranse. W nowych modelach, które trafią do sprzeda­ży w połowie roku, doskonałe rezultaty prania będzie można osiągnąć w jeszcze krótszym czasie – jedynych 39 minut. Niezwykle przy­datna jest również zastosowana w dozow­niku na detergenty powłoka antybakteryjna BIOcare, która chroni przed rozwojem bakterii oraz pleśni i tym samym dozownik pozostaje znacznie dłużej czysty. To gwarancja pełnej hi­gieny oraz bezpieczeństwa i zdrowia domow­ników, szczególnie tych, którym dokuczają różnego rodzaju alergie.

Czy w zmywarkach znajdziemy równie prze­łomowe rozwiązania?
Wspomnianą już innowacyjną technologię Water Saver wprowadzamy także do zmywa­rek, które już wkrótce pojawią się na rynku. Modele te również będą wyróżniały się wy­jątkowo niskim zużyciem wody – zaledwie 6 l na 1 cykl zmywania. Jesteśmy pewni, że urządzenia te zyskają uznanie klientów, którzy stają się bardziej świadomi swojego wpływu na środowisko i coraz częściej poszukują eko­logicznego sprzętu najwyższej jakości. Zmy­warki z asortymentu marki Mastercook oferują ponadto wiele funkcjonalnych programów m.in. jedyny na rynku program Opti A60, który pozwala dokładnie umyć i wysuszyć naczynia w ciągu zaledwie 60 min. Z kolei intensywny program Cyklon usuwa nawet najoporniejsze zabrudzenia, a dodatkowo sprawia, że naczy­nia są wolne od bakterii, gdyż płukanie odby­wa się w temperaturze przekraczającej 70°C.

Na jaki model lodówki z asortymentu Ma­stercook warto zwrócić uwagę?
W ofercie lodówek zwróciłbym uwagę na model do zabudowy LCB-1020 FNF, któ­ry zdobywa coraz większą popularność na rynku i jest chętnie polecany przez architek­tów oraz studia mebli kuchennych. Lodów­ka ta wyróżnia się dużą, jak na ten segment urządzeń, pojemnością – 291 litrów, a więc średnio o ok. 30 litrów więcej, niż tradycyjne modele do zabudowy. Dodatkowo została wyposażona w system No Frost, w chłodziar­ce i zamrażarce. Lodówkę cechuje także łatwy montaż, gdyż nie wymaga ona specjalnej sza­fy pod zabudowę.

Czy już na etapie produkcji sprzętu stoso­wane są innowacyjne technologie?
W każdym z zakładów, znajdujących się na terenie siedziby firmy we Wrocławiu, urzą­dzenia wytwarzane są na nowoczesnych liniach produkcyjnych, przy wykorzystaniu najlepszych maszyn, które pozwalają na bez­pieczną pracę, a także optymalizację produk­cji i dbanie o środowisko. To efekt licznych, wieloletnich inwestycji i modernizacji. Jedna z nich została przeprowadzona w ostatnich latach w fabryce kuchni. Dzięki temu stosu­jemy obecnie najbardziej zaawansowaną technologię pokrywania detali płaskich oraz korpusów piekarnika emalią proszkową, przy zastosowaniu dwóch w pełni automatycz­nych linii emaliowania proszkowego. Linie te wyróżniają się dużą zdolnością produkcyjną oraz brakiem emisji zanieczyszczeń do po­wietrza.

Detale przeznaczone do emaliowa­nia wypalane są w nowoczesnym piecu, cha­rakteryzującym się zmniejszonym zużyciem gazu i ograniczeniem emisji spalin. Z kolei linia klejenia zapewnia oszczędność stoso­wanych materiałów, a także redukcję wytwa­rzanych odpadów. W fabryce działa także w pełni zautomatyzowana linia przygotowania powierzchni wraz z podczyszczalnią ścieków. Warto też dodać, że dzięki wprowadzeniu no­wych maszyn i zmianie technologii produkcji rur zaworowych, udało nam się całkowicie zrezygnować ze spawania i tym samym wy­eliminować szkodliwe dla zdrowia i środo­wiska dymy spawalnicze. W planach mamy ponadto stworzenie nowoczesnej ładownii baterii wózków akumulatorowych, wykorzy­stującej najnowsze rozwiązania wentylacyjne i systemy bezpieczeństwa.

Na terenie Tłoczni eksploatowane są ma­szyny i stosowane procesy technologiczne, które wdrożono w ramach inwestycji zreali­zowanych głównie w ciągu trzech ostatnich lat. Nowoczesne prasy, wykrawarki, zgrze­warki, inteligentne systemy smarowania oraz laboratorium pomiarowe pozwalają na sprawną produkcję i pomiary komponentów metalowych, używanych później do produk­cji gotowych wyrobów. Dodatkowo, wyko­rzystanie maszyn zostało zoptymalizowane dzięki wdrożeniu zarządzania opartego na metodzie Lean Manufacturing, co pozwoliło zwiększyć moce produkcyjne oraz obniżyć koszty produkcji.

Jakie plany ma firma FagorMastercook na 2013?
W 2013 roku chcielibyśmy skupić się za­równo na umocnieniu naszej pozycji na ryn­ku krajowym, jak i dalszym, systematycznym wzroście sprzedaży eksportowej, na potrzeby której przeznaczane jest ok. 70% produkcji z wrocławskich fabryk. Cel ten chcemy osiąg­nąć poprzez rozwój asortymentu i doskona­lenie jakości produktów, jeszcze lepiej dosto­sowanych do potrzeb klientów, zarówno pod względem łatwości obsługi, jak i oszczędno­ści wody oraz energii. W tym roku będziemy ponadto kontynuować organizację, bardzo dobrze przyjętych przez uczestników, war­sztatów kulinarnych w showroomie, prowa­dzonych m.in. przez znanego kucharza Piotra Kucharskiego.

Dotychczas miłośnicy gotowa­nia doskonalili swoje umiejętności w przy­gotowywaniu ryb i owoców morza, piecze­niu chleba czy klejeniu uszek i pierogów. Na świątecznych warsztatach gościliśmy również dzieci z Akademii Młodego Kucharza, z którą współpracujemy. Showroom jest otwarty dla wszystkich, niezależnie od wieku i umiejętno­ści kulinarnych. To również miejsce, w którym na co dzień można obejrzeć i sprawdzić w praktyce, jak działa innowacyjny sprzęt AGD. W trzech strefach prezentowanych jest pra­wie 300 urządzeń z portfolio trzech marek: Mastercook, De Dietrich i Fagor.
Oceń artykuł:
0
0